24 Şubat 2014 Pazartesi

BIM, İnşa için Dizayn / Dizayn için İnşa


BIM’ in bir program olmadığından ve bir süreci tarif ettiğinden, hatta kullanıcıların iş yapış yöntemlerini değiştirdiğinden sıklıkla bahsediyoruz.  Bu tarifi biraz daha anlaşılır yapmak için BIM süreçlerinin çalışanların hedeflerini nasıl etkilediğinden bahsetmek gerekiyor.

CAD  ile 2 boyutlu veya 3 boyutlu dizayn yapılan sistemlerde kullanıcıların ana amacı doküman üretmek üzerine kuruludur. CAD ile çalışanlar kat planları, asma tavan planları, kesitler, görünüşler veya metraj tabloları gibi çeşitli dokümanları üretmek üzerine çalışırlar. Doküman üretmek üzerine yapılan bu çalışmada, sektörün vazgeçilmezi olan revizyonların ortaya çıkması ile hazırlanmış olan ilgili bütün dokümanların ayrı ayrı revize edilmesi gerekmektedir. Dolayısı ile bu sistemde İnşa için Dizayn yapılmaktadır.

BIM sisteminde kullanıcın amacı içinde gerekli bilgileri içeren sanal bir modeli yaratmak üzerine kurulmuştur. Dolayısı ile üretilmesi gereken dokümanlar üzerinde değil, asıl ürün olan inşanın bir dijital bir modeli üzerinde çalışılmaktadır. Gerekli dokümanlar ise bu modelin üzerinde yer alan bilgilerden programlar aracılığı ile sadece modele farklı açılardan bakılarak oluşturulabilmektedir. Günümüzde çok moda olan “tek tuşla” bu dokümanlar ( planlar, kesitler, görünüş, metraj ve çok daha fazlası)  model üzerinden elde edilebilmektedir. Revizyonların olması durumunda ise, sadece tek bir model üzerinde değişiklik yapılması diğer bütün dokümanlarda veya dokümanların herhangi birinde yapılacak değişiklik diğer bütün dokümanlar güncelleşmektedir. Dolayısı ile bu sistemde Dizayn için İnşa yapılmaktadır.

http://goolier.com/index.php/2009/05/bim-the-new-cad/

İnşa için Dizayn yapılmasından Dizayn için İnşa yapılmasına geçilmesi, yani doküman üretmek yerine gerçek ürün olan tek bir İnşa modeli üzerinde çalışılması sadece verimi  arttırmakla kalmayıp aynı zamanda departmanlar iletişim seviyesini yükseltmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder