9 Kasım 2013 Cumartesi

BIM ama Ne Kadar ?


Günümüzde birçok firma projelerinde BIM kullanmak istiyor. Doğru kararların verilmesi için ilk olarak BIM sisteminin projede hangi amaç için kullanılacağına karar verilmesi gerekiyor. Aşağıda BIM sisteminin kullanım amaçlarından bazıları yer almaktadır.

Aşağıdakiler ile sınırlı olmayan alternatifler arasından doğru hedeflerin, aslında ihtiyacımız olan kapsamın tarif edilmesi herhangi bir BIM uygulamasına başlamadan önce verilmesi gereken ilk karardır. Bu kapsam tarifinin doğru olarak verilmesi NE KADAR BIM kullanılacağına karar verilmesine yardımcı olacaktır.
  • Sadece 3D modelleme yapılması.
  • Model üzerinde ÇAKIŞMA testlerinin yapılması.
  • Model ile KOORDİNASYON yapılması.
  • Model den METRAJ alınması.
  • Model in İŞ PROGRAMI ile entegre edilmesi.
  • Model üzerine MALİYET bilgilerinin girilmesi.
  • SHOP-DRAWING üretiminin yapılması.
Hangi programın kullanılacağından, ne kadar yetişmiş elemana ihtiyaç duyulacağına, süreçlerin belirlenmesine kadar bir çok veri bu karara bağlı olarak oluşacaktır. BIM uygulamasını yapmayı hedefleyen birçok projede bu öncül hedeflerin verilmemiş olması, doğru verilmemesi veya süreçte önemli değişiklikler yapılması zaman ve para kaybına sebep olmaktadır.

Ne Kadar BIM kullanılacağı kararı gerek projenin ihtiyacına gerekse mevcut imkanlara göre oluşturulmalı. Mevcut imkanları personel sayısı ve bilgi seviyesi, proje süresi ve elektronik imkanlar gibi birçok değişken oluşturmaktadır. Bu verilerin hepsinin doğru analiz edilip kararın verilmesi ve proje sürecinde önemli değişikliklere imkan verilmemesi gerekmektedir.

NE KADAR BIM kullanacağınıza projenin başında doğru karar vermez iseniz, BIM`in size NE KADAR faydalı olduğunu analiz edemezsiniz.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder